Chapewerken, wat zijn het precies?

Mike avatar

Mike op 03-08-2015

Een chape, ook deklaag genoemd, is een cement en zand mix dat vaak gebruikt wordt om een ondergrond mee te leggen voor vloerbedekking zoals laminaat, parket enzovoort. Vaak worden er in de chape ook enkele leidingen verwerkt, waardoor uw vloer minder dik wordt.

Chapewerken
De chape wordt voornamelijk gelegd om de bovenste vloerlaag geheel waterpas te krijgen. Meestal wordt de chape direct uit een vrachtwagen gepompt, zodat het aanbrengen van de chape stukken sneller gaat.

Welke soorten chape zijn er?

Chape is verkrijgbaar in meerdere soorten. De eerste soort, hechtende cementchape, is een chape dat direct op de draagvloer aangebracht wordt.
Daarnaast is er ook niet hechtende cementchape, hierbij wordt er tussen de draagvloer en de chape een folielaag aangebracht. Dit wordt vaak gebruikt als er kans is op opstijgend vocht.
Tenslotte bestaat er ook zwevend cementchape. Deze chape wordt altijd gewapend gebruikt en wordt bovenop een thermische of akoestische isolatielaag aangebracht.

Hoe lang moet chape drogen?

Als de chape is gestort en volledig egaal is uitgesmeerd, is het van cruciaal belang dat de laag volledig uitgedroogd wordt. De gemiddelde droogtijd van chape ligt tussen de 7 tot 10 dagen per centimeter dikte. Mocht u dus een chapelaag van 5 centimeter dik hebben liggen in uw woning, dan zult u tussen de 5 en 7 weken moeten wachten, voordat u erop kunt lopen.

Maar er zijn ook apparaten en producten die de droogtijd kunnen verkleinen. Ook kunt u door een specialist een vochtmeting uit laten voeren. Zeker als u een parket wilt bovenop uw chape, is het zeer belangrijk dat het goed droog is.

Besparen op chapewerken

Als u een specialist wilt inschakelen om te kijken wat er bij u aan voorbereidingen getroffen moeten worden, of een chape wilt aan laten leggen, valt het aan te raden om meerdere bedrijven te vergelijken.

Dit vergelijken kunt u doen door meerdere chapewerk offertes aan te vragen. Zo kunt u in een oogopslag zien welke specialist u de beste prijs biedt. De offertes zijn gratis en vrijblijvend zodat het een simpele besparing is om te maken. Wacht daarom niet langer en vergelijk de kosten van chapewerken.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!