Hoe lang moet chape drogen?

Mike avatar

Mike op 02-09-2015

De droogtijd van de chape, ook wel dekvloer genoemd, is zeer belangrijk als u een goed gelegde vloer wilt krijgen. Krijgt de chape niet genoeg droogtijd, dan kan het ervoor zorgen dat de vloer niet waterpas komt te liggen. Maar hoe lang moet chape eigenlijk drogen?

Droogtijd Chape

Wanneer kan je lopen over de chape?

Idealiter mag er 3 weken niet op de chape gelopen worden tijdens het drogen. Als dit toch moet gebeuren, is het van belang dat er planken over het chape worden gelegd om zo de druk evenredig te verdelen.

De vuistregel voor het berekenen van de droogtijd is dat de chape 10 dagen moet drogen per centimeter dikte. Komt de totale dikte van de chape boven de 8 centimeter, dan wordt die ratio verhoogd naar 2 weken per centimeter.

Hoe kan de droogtijd verminderd worden?

Het is mogelijk om de droogtijd naar beneden te halen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een bouwdroger. Ook kan er een speciaal middeltje gebruikt worden waardoor de droogtijd flink gereduceerd kan worden. Het nadeel hiervan is dat de chape daar minder sterk van wordt.

Wat als u geen droogtijd wilt?

Er zijn ook aangepaste dekvloeren die een veel minder lange droogtijd nodig hebben. Ook kunt u gebruik maken van gipsvezelplaten als uw dekvloer. Deze heeft helemaal geen droogtijd, waardoor u er direct na plaatsing op kunt lopen.

Wat zijn de kosten van een chape?

Om erachter te komen wat een chape moet kosten in uw situatie, dan is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Deze kan bij u langskomen en advies geven over de soorten dekvloeren. Vergelijk ook meerdere specialisten met elkaar middels offertes, aangezien de onderlinge prijzen flink kunnen verschillen.

Door offertes aan te vragen ziet u gemakkelijk welke specialist u het best kan helpen voor de laagste prijs. De offertes zijn gratis en vrijblijvend waardoor het een makkelijke besparing op kan leveren op het laten leggen van een chape.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!