Zwevende chapevloer, wat is het?

Mike avatar

Mike op 18-08-2015

Een zwevende chape, ook wel dekvloer genoemd, is een chape die niet op een ondergrond gehecht is. De dekvloer wordt geplaatst op een PE-folie, akoestische mat of PUR.

Zwevende chapevloer

Wanneer is een zwevende chape handig?

Een zwevende chape wordt gebruikt wanneer er sprake is van een vorm van isolatie, dit geldt dus voor zowel akoestische als thermische isolatie.

Wanneer uw ondergrond niet stabiel genoeg is, door bijvoorbeeld scheuren in de betonplaat, kunt u het beste kiezen voor een zwevende chape zodat de scheuren niet worden overgenomen naar het af te werken oppervlak.

Moet ik mijn zwevende chape wapenen?

U moet uw zwevende chape van wapening voorzien. Afhankelijk van de dikte kunt u kiezen tussen vezels of wapeningsnetten met mazen van 50/50. Wij raden netwapening aan, uit budgettaire redenen kunt u kiezen voor vezelwapening maar hier heeft u een verhoogd risico op scheuren. Wanneer boven op de chape een zwevende afwerking komt zoals laminaat zou dit niet echt een groot probleem zijn, echter bij een tegelvloer, parket, linoleum of andere hechtende afwerking kunnen de scheuren wel voor grote problemen zorgen. Daarom adviseren wij om uw zwevende chape altijd te wapenen met chapenetten. Tegen een kleine meerprijs voorkomt u vele problemen.

Moet ik dilatatie voegen plaatsen in een zwevende chape?

Jazeker! Om de 8 meter (of 50 m²) dient u zwevende chape voorzien te worden van dilatatievoeg. Deze voeg voorkomt dat er grote spanningsvelden ontstaan in de chape. Het risico op barsten en scheuren wordt hierdoor enorm verkleind. Bij verlijmde tegelvloeren is de keuze er om tussen de tegels een dilatatieprofiel te plaatsen met dezelfde kleur als het voegsel. De voeg valt hierdoor minder op.

Voordelig een zwevende chape/dekvloer aan laten leggen

Een zwevende chape aanleggen is alleen weggelegd voor de ervaren vakman. Echter hoeft het inschakelen van zo een vakman niet duur te zijn. U kunt namelijk gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van vakmannen uit uw regio. Deze offertes kunt u dan vergelijken in prijs en kwaliteit waardoor u tot wel 40% kunt besparen.

Het aanvragen en vergelijken is snel, eenvoudig en bovendien geheel gratis & vrijblijvend!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!